Kajan provspelar HearthStone-betan

spelplanHearthstone var från början var tänkt att bli ett ”mindre projekt” i Blizzards omåttligt populära spelstall. Men trots att spelet bara hunnit ta sig till betastadiet har det redan växt sig större än de flesta kunnat föreställa sig. Efterfrågan på betanycklar är enligt säkra källor lika stor (om inte större) som inför betan av Diablo 3.

Jag har sedan några veckor tillbaka haft det stora privilegiet att bokstavligt talat missbruka betan av det allt mer efterlängtade Hearthstone. Den som är bekant med kortspelet Magic: The Gathering kommer säkerligen att känna igen sig i Hearthstone då de båda kortspelen påminner väldigt mycket om varandra.

Hearthstone går i korthet ut på att bygga en virtuell kortlek och med hjälp av den besegra din motståndares kortlek. Kortlekarna innehåller en mängd olika kort som alla innehar unika funktioner och egenskaper. Kortlekarna byggs runt de klasser som finns i World of Warcraft och varje gång du spelar en match med en speciell klass kommer den att få erfarenhetspoäng och gå upp i nivå, precis som i World of Warcraft. För varje nivå du stiger låser du upp nya kort för den valda klassen. Man kan likna HearthStone vid ett turbaserat strategispel.

launcherHearthStone kommer att vara gratis men erbjuder i likhet med Magic och andra free2play-spel (LoL) möjligheten att köpa ingame-bonusar, i det här fallet spelkort, för riktiga pengar. Hur pass väl en gratis kortlek under uppbyggnad står sig i konkurrensen mot en köpt superlek återstår att se.

Hearthstone-betan startas via den nya launchern som hädanefter kommer att användas för att starta samtliga Blizzardspel.

menyVäl inne i spelet möts du av en meny där du i sedvanlig ordning hittar din friends-list, inställningar, butik, questlog, kortlekar och diverse spelrelaterade menyer. Den som aldrig har spelet den här typen av spel behöver inte vara orolig. Man slussas in i spelet via en tutorial som introducerar spelaren för de olika funktionerna i spelet. Det finns för närvarande tre olika spellägen i HearthStone. Dessa är följande:

  1. Mot datorn (för att låsa upp nya hjältar)
  2. PvP (mot andra spelare)
  3. En arena som låses upp först när du har låst upp samtliga hjältars kortlekar

questlogArenan är ett spelsätt som närmas kan jämföras med en så kallad Draft i Magic: The Gathering. Det går ut på att det först presenteras tre slumpmässiga hjältar och du får välja en av dem. Efter det slumpas det fram tre kort och du får precis som tidigare välja ett av dem. Denna process fortsätter 30 gånger tills du har byggt en egen kortlek och sedan kan du spela mot andra spelare som gått genom samma process. Beroende på hur du presterar mot dessa spelare vinner du olika bra priser som bland annat består av guld och nya kort.

arenaMen vad är det som gör HearthStone så beroendeframkallande? Precis som andra framgångsrika koncept är HearthStone lätt att lära men svårt att bemästra. Till skillnad från Magic behöver HearthStone inte ta en evighet att spela klart, främst pga de inbyggda tidsbegränsningarna som motverkar slowplay.

butikHearthStone släpps till PC/Mac och läsplattor inom en förhoppningsvis inte allt för avlägsen framtid. I Europa startade den stängda betan precis i väldigt liten skara. I USA har betan varit ute i några veckor, även där stängd. Allt fler spelare välkomnas in på servrarna varje vecka och vi får hoppas att de Europeiska servrarna snart fylls av fler kortsugna spelare. Är du sugen på att delta i betatestingen av HeartStone? Vårt bästa tips är att du håller daglig utkik på SvenskaDiablo.se.