2004-01-13 Ödets vindlande framfart
2004-04-03 Skåda in i kristallkulan
2004-03-13 Livat som spelare?

Ödets vindlande framfart

Idag, eller inatt rättare sagt, kom George W Bushs tal där han ger Saddam och hans söner 48 timmar att lämna sitt land. Innebär det att hans fru(ar) och hans döttrar får stanna? Denna diplomati får en att klia sig i huvudet, eller? Varför ska det bli krig i Irak? är det för att de inte lyckas hitta en 190 cm lång skäggig herre vid namn Usama Bin Laden?

Den 11 september börjande denna stridhets, och då var det Al Qaida som var målet, så uppfattade jag det iallafall. Hur det sedan smög sig över till Irak kan man ju fråga sig. Jag säger inte att Irak har den bäste av ledare, han ligger nog sämst till faktiskt, i samma division som diktatorer överhuvudtaget, kommunistiska och Islamistiska. Det är även möjligt att han har massförstörelsevapen, men jag tvivlar faktiskt på det. Pakistan däremot har det, Nordkorea också, Kina? Indien har det, fast Indien får nog räknas till demokrati, men nog är det oroligt i de trakterna också.

Sen kommer det ju vissa problem, för sen finns det ju demokratier som har det, kärnvapen alltså, Frankrike, England, och … USA. Nu är det ju så här, om USA inte trivs med ledarskapet i ett land, är det då tillåtet att trampa in med militära styrkor bara för att de kan hota USA? Återigen, jag säger inte att Saddam är en oskyldig liten docka, han har sina bördor och skulder, men är militära medel rätt medel att använda?

Bush har slagit sig för bröstet och stampat med lilla foten och krävt att han ska få göra något, likt matadoren som möter Ferdinand i Kalle Ankas jul. Där står han på knä och gråter ”Kämpa, kom igen! Stånga mig!” osv, allt för att den lille matadoren ska få stöta värjan i tjurens nacke, ett legitimt dödande, en teater för publiken, för att få flickorna att slänga in blommor på den sandiga arenan, för att männen ska få beundra hans mod.
USA och Frankrike har ju inte blivit bättre kompisar av detta gruff i FN där Frankrike med flera motsatt sig detta, de har använt sitt veto, det får bara stora pojkar göra, inte små sketna demokratiska nordiska länder, med blekfeta tunnhåriga gubbar som premiärministrar som går med vått pekfinger i luften för att känna hur vindarna blåser innan de uttalar sig. Innebär detta nu att, om nu det är legitimt för USA att bomba Irak bortom stenålderns gryning, att de i nästa steg kan ge sig på Frankrike? Frankrike mottsätter sig ju detta bombande som USA legitimerar med att Irak hotar USA och har massförstörelsevapen, om Frankrike inte håller med USA. så har ju USA sagt alla som inte är med dem är emot dem, alltså är Frankrike mot dem, alltså kan USA enligt sitt eget resonemang gå in i Frankrike och avsätta regeringen där också..? Tyskland, Ryssland och Kina är också mot dem, USA går en jobbig tid till mötes.

Nu drog jag ut det till ett extremfall, för så långt kommer det inte att gå, men kanske det legitimerar att gå in i mindre stater och länder. Det finns lite konstiga omständigheter, t ex att man hör det gruffas om vissa oljetillgångar, och USAs fiender numer är deras forna allierade, då forna Sovjetunionen invaderade Afghanistan, vad hette USAs allierade? En hint, Ladin i efternamn, Då den elaka Ayatolla Khomeini slogs mot grannlandet Irak, vad hette USAs kompanjon då? jo Hussein i efternamn.

USA har rotat runt i syltburken förut, och försökt att inverka på andra länders regeringar, dock aldrig med lyckat resultat. Om man vänder på det hela, hur pass väl kommer USA och västvärlden stå sig i arabiska länder (eller andra små länder) då det tydligen är OK att bomba både Afghanistan och Irak. Man kan ju misstänka att vissa självmordsbombare och terrorister inte kommer att bli mildare till sinnes, och är då krig verkligen den rätta vägen?

Jag själv har väldigt svårt att ta ställning till detta, Herr Saddam har ju gasat ihjäl 5000 kurder med senapsgas och andra otäckheter, i sitt eget land, han själv lever i lyx, hela släkten är priviligierad medan ”folket” lider, av resolutioner som är satta av FN samt att Iraks oljepengar inte verkar räcka till fler än makteliten. Visst är det så Iraks folk kommer att lida, men vad är bäst? krig eller fortsatta insatser av FN medan man väntar på att Saddam ska dö av ålderdom?

Vart ska då Saddam bo om han nu tar sina söner med sig och sticker, vilket land vill ta emot han? Har ni hört talas om Idi Amin? en afrikansk herre som hittade på en massa fuffens i Uganda, otäckheter och grymheter som inte står Herrar Hitler/Stalin/Mao och Saddam (fler herrar i samma sällskap) efter, Vart tror ni han bor nu? Jo just det, en av USAs allierade huserar den älskvärde herren, nämligen Saudi Arabien.

Detta är tankar som rör sig i mitt huvud nu, medan min granne har mycket värre problem, jag lämnar damm i tvättstugan!! Förra veckan kom tanten och knackade på min dörr, hon studsade den lilla gumman, ty, mangelduken var skrynklig! Hon påpekade att hon minsann måste gå och städa efter mig i tvättstugan varje gång jag tvättat. Sen brukar strömbrytarna vara ”påslagna” efter jag tvättat också!
Fy Fabian, så jag ställer till! Kärringen tror man ska rengöra damfiltren i torktumlaren av hygieniska skäl, vem orkar förklara, och för att säga som Ingemar Stenmark sa en gång ”Dä gå inte att förklara för någon som inte begriper”

Gör vad ni vill med detta alster, har ni orkat läsa detta så här långt så har ni några tankar iallafall, ni tycker jag är en mesig idiot som inte tycker att Saddam ska bort, eller ni tycker jag är en fjant som inte tar klart avstånd ifrån kriget, det tredje är att ni tycker som jag, pest eller kolera, vilket ska man välja?

plastdunk 18/3 -03

tillbaka till toppen…

Skåda in i kristallkulan

… Er tjänare online, dvs. jag, ska nu skåda in i kristallkulan.

Nu sitter vi framför våra skärmar, som vanligt så är större bättre, men rent tekniskt så gör de allihopa samma sak, ger oss ett tillfälligt nöje som inte har med jobb eller sömn att göra. Igår far det nog (tydligen) många som besökte Arreat Summit och väl där så blev tangenten pf5, vanligen benämnd Funktionstangent 5, oftast förkortad F5 (så även på tangentbordet) mest använd.

Det ramlade ut en hel drös med information ang. patch 1.10 från Blizzard, information som det inte var tänkt skulle läcka ut redan, och de hävdar att delar av informationen var felaktig… så skulle jag också ha sagt om jag var Blizzard, bara för minska pressen på sig själva.

Skulle de erkänna att informationen var korrekt och att alla föremål fanns i spelet som de visades på Arreat Summit, så skulle ju det innebära att patchen var klar. Men, varför lägga upp in massa information på Arreat Summit som inte klar? Vem vill sitta och göra samma sak flera gånger? Jag och Shinee kom fram till att vi vill inte det, och i samma veva så tror vi att Mr Frasier och de andra inte är dummare, vi kör på det vi har.

Vad har vi då? Det skulle komma hundra nya unika föremål, har vi det? Jag tror inte det, det känns inte så iallafall, (jag har inte räknat) vi har modifierade set och det några unika charms och jewels. Det finns många skillförändringar på varje karaktär… utom Druiden och väldigt få vad gäller Necromancern.

Många av dessa föremål verkar ha mycket fina stats, folk jublar, men tydligen inte PvP-folket. Det var tydligen alldeles för mycket damage reduced på några föremål. Åter till jublet (som jag tror kommer att stockas i halsen på många), visst allt ser bra ut så länge, det verkar vara till vår fördel.

Kick back, have another beer and think about this:
Vi vet inget om förändrade monster-stats, vi vet att det ska bli mycket svårare, vi vet att över clvl 70 ska det kosta mycket mer tid att öka i level (givetvis för att du får mindre experience efter clvl 70), sen mitt i allt detta glömmer alla bort vad som kommer att hända med resistances, det verkar spela ännu större roll nu, både monstrernas och din egen.

Föremålen ni ser nu, alla dessa nya unika, låt vara att det skulle bli ökad droprate, högre chans vid gambling osv., hur lång tid tror ni att det tar innan just du har alla dessa? Eller välj ut 5st som du vill ha, hur lång tid kommer det att ta? Om nu inte dupes kommer att finnas, om det kodar bort pindle-bot, hur gör man då för att få allt detta?

Skaffa en mf-char… lätt…??? Hur lång tid tar det att skrapa ihop en mf-char som klarar NM/Hell med hyfsad mf, låt säga 250-300? Du kommer att starta utan runor och nedärvda MF-pryttlar.

Ok låt säga att jobbar som fan och klarar av detta på en månad, är det troligt? Dvs. att du har din MF-sorc med hyfsad % på mf… (kommer det inte att kosta MF för att endast överleva och lyckas döda monster?) sen är det bara att börja… leta reda på de områden där det kan vara mest lönt att MF:a, nu kan man då börja räkna dropp-rate.. hur många MF-runs måste du köra innan du får något? Något som kan vara värt att byta bort eller spara för att du ska få dina 5 unika som du vill ha. Inte vet jag men säg en månad för det också, då är du uppe i två månader. Sen är det dags att börja bygga den karaktären du ska ha grejerna på.

Vojne, vojne! Det kommer att ta tid mina vänner, många ser nu grejerna och tror att de kommer att finnas i samma utsträckning som SoJs, Shako, Wf och allt annat dupat, men tänk att det tagit ca 2 år att odla fram den flora av items vi har nu, tack vare, eller på grund av dupes. Om dupes inte funnits hur hade de sett ut då?

Det är det vi kommer att få reda på nu, folk kommer att plocka upp magiska amuletter och hoppas på mf % på dessa, rares och sockade föremål kommer att vara vardagsmat och unika kommer att vara just… unika, till en början.

Här kommer prognosen från plastdunken Sibylla: I början är det roligt och glatt, sen går det upp för dig att detta var mycket svårare än du någon sin kunnat tro, du letar och svär, du hittar aldrig sakerna du verkligen vill ha, men i sökandet hittar du andra saker som gör dig glatt överraskad och du inser att guld är inte allt som glimmar. Tillslut finner du din plats i tillvaron, du kliver in vidgade vyer vortexen och ser dig själv relaterat till universum och utbringar ett vrål av lycka, där är din plats, och där är din väg till räddning, Diablo och hans bröder skall dö ytterligare en gång (för vilken gång i ordningen låter vi vara osagt)

Avslutningsvis, en ladder säsong, hur lång är den? Ja inte är den så kort som en månad, däremot så borde en ladder-säsong vara så lång som det tar att kora en vinnare, inte nödvändigtvis clvl 99 men någonstans där det utkristalliserar sig ett glapp mellan de i toppen och de strax efter, lite tråkigt om laddern skulle resettas då det är 250st i ledningen på level 52 och tvåorna på level 51 är 4000st osv… Min personliga gissning är 4-6 månader, då bär jag i minnet hur laddern såg ut efter release, hur lång tid det tog då, jag kollade igenom nyhetsarkivet och såg att det tog ca 34 dagar för den första HC-spelaren att få titeln King, dvs. klara ut hela spelet på alla svårighetsgrader. Det tog Ger-BARB 6 månader att nå clvl 99.Men i och med LoD så finns ju akt5 i varje svårighet också, samt att LoD är lite lättare att spela. Det ger en uppfattning i alla fall, säg att det tar 20 dagar nu för en erfaren spelare att spela igenom detta spel på alla svårighetsgraderna, jag tvivlar på det, men ändå, tänk bara The Aniceints på Hell-diff lär ju inte vara något man ger sig på så där jättegärna själv.

plastdunk 10/5 -03

tillbaka till toppen…

Livat som spelare?

Spelmissbrukare eller inte, kanske på väg att bli?

Spelen har en ganska stor inverkan på oss, impact på engelska. De slår ner som meteorer i våra huvuden, eller vårt sinne i alla fall, olika spel påverkar oss alla olika.

En gång i min ungdom fick jag och hela min familj konstiga drömmar och tankar av ett spel, det var ett sånt där fickspel, typ game-boy fast billigare och inte originalet. Den där gubben fanns i våra drömmar, vi i hela familjen spelade det och alla drömde vi om den, ljudet bilden allt fanns även i våra drömmar. Spelupplevelsen vart lite djupare än ville ha den, spelet gav mer än vi trodde… *blip blip*.

Då man börjar få sådana tankar måste man fundera, är det vårt sinne det är fel på, fastnar man för mycket? eller är spelet besatt? följer det med ettor och nollor som tränger djupare in än vi tror/vill? Jag ska inte säga att jag inte drömt om diablo, spelet alltså, hur jag varit en viss karaktär, eller för all del om warcraft 3, vissa sinnen verkar stimuleras av detta, uppenbarligen. Kanske inte alla sinnen, kanske inte alla spelare berörs, vissa kanske inte har fantasi så att det räcker till :)

Men fantasin är det som sätter gränser, nu börjar tekniken komma ikapp, se bara på filmer så som det först började, med terminator 2 sen kom The Matrix, sen Sagan om Ringen.. osv, tekniken klarar nu av sådant som våra drömmar förut hade ensamrätt på, inte undra på att det då blir svårt att skilja verkligheten från drömmar och att spelen sen också blir verkligare, oj, oj. Numer kan man räkna med fotorealistiska miljöer i de flesta nya spel, inte undra på att de tränger sig in i de sista fredade rummet vi har, våra drömmar.

Jag värnar om mina drömmar, de är inte offentliga, men på något sätt vill jag vara regissör till mina egna mardrömmar, inte att mina spelupplevelser ska förfölja mig i drömmen, då är det inte mina mardrömmar, jag vill drömma själv, inte en regisserad dröm av Miramax eller Blizzard. Men vad gör man? som spelare så försöker man hålla ut, hålla det onda på avstånd, på med vitlöken och korset, vik hädan!!!!

Så nu för varje dag som går så tränger alla media in i oss, penetrerar oss hårt och brutalt från alla håll, rena sodomin och våldtäkten, och vi smörjer in oss i vaselin och bara tar emot, villiga, kom och ta oss bara. Ska det vara så? Vi trallar villigt med i reklamfilmer ”Petter och jag, vi är goda vänner…” eller ”this is a magnum 44, the most powerfull handgun in the world…” eller ”guns dont kill!!! … I do!!!” Citaten är många som vi alla kan utantill, men vart tar våra egna drömmar vägen? Blir vi för evigt influerade av andra nu då de elaka medierna (som vi själva tillber med avgudadyrkan) tränger sig på, pockar på i våra drömmar, finns där för evigt oavsett var vi än vänder oss?

När säger vi nej? Kommer det att bli en rekyl på detta då vi återgår till fia-med-knuff, där vi regisserar våra egna äventyr med de bilder vi vill ha? Ska vi någonsin bli huvudpersonen i filmen om mitt liv? Perspektiv, varför då? Handla på IKEA, köp färdiga varor, bara att montera ihop hemma, nu: köp drömmen om ditt liv…. drömmen ”Ivar” endast 395:-. Lite överdrivet, men hur mycket tid lägger vi ner på andras bilder, oavsett om det gäller spel eller filmer? Det är andras visualiseringar vi ser, inte vår egna. De stjäl vår fantasi!! Lagom är bäst, men fan, det är svårt att hålla sig ifrån dessa dolska budskap och bilder, visioner och djuphet som finns i filmer. Vem har inte förstått helvetet med krig då man sett ”Rädda menige Ryan” då de skulle landstiga på Omaha beach, men vilken bild är det? Är vi inte kapabla att fatta det om ingen presenterar bildbevis som de uppfattar det? Om vi är så lata att vi inte fantiserar själva så kommer det att bita oss i röven om några år, då ingen längre har fantasi utan stimuleras av media endast, allt kommer att bli likriktat, alla influeras av samma sak.

Cheer up dudes, läs en bok, väx som människa, odla din egen fantasi, hata konsol-älskaren på Aftonbladet som inte vet bättre, men förlåt honom, ty han veta icke bättre, allt som är lätt är inte alltid rätt. Traggla och konstra lite, lös lite problem istället för att andra gör det åt dig, förhoppningsvis har jag skrivit av mig nog nu för att orka ta mig i kragen och återgå till att översätta och dona istället för att spela en massa spel :)

Glad sommar på er kära vänner, alla som jag redan känner och alla goda vänner som jag ännu inte lärt känna!!! Hela världen är galen, utom jag som är gud… i mina drömmar iallafall…


plastdunk 14/6 -03

tillbaka till toppen…