Diablo II beta då, Diablo III beta idag

Idag har vi det stora nöjet att bjuda våra trogna läsare på en krönika signerad Sveriges urfader på Diablo-scenen. Han går under namnet Shinee och här är hans berättelse om tiden då Blizzard delade ut 10st Diablo 2 betor världen över och postade CD-skivorna med Fedex. Häng med på en nostalgisk resa!  -Kajan

En del kanske minns mig, Shinee.

Jag är en vanlig spelare som råkade tycka om att spela Diablo på battle.net. Som så många andra gjorde då under 1990-talet. Till min stora förtjusning läste jag att Blizzard höll på att utveckla Diablo II, vilket jag med stort intresse följde.

diabloiiMen tyvärr är jag usel på engelska, och alla fansiter var på engelska, ingen på svenska. Trist tyckte jag. Som en ren hobbyprojekt hade jag börjat leka med html så jag började snickra på en simpel sajt där jag samlade ihop information och bilder om Diablo II på svenska. Det var tydligen flera som tyckte om det och snart blev jag erbjuden en siteplats på Solgames. Sen rullade det på snabbare än jag kunnat fantisera om.

Så småningom slog jag ihop mig med Roboth och tillsammans skapade vi diabloii.nu, Svenska Diablo II.

aftonbladetDetta lilla hobbyprojekt hade helt oplanerat vuxit till något ingen kunde anat från början och vi kunde ha fler än 15000 besökare per dag. Jösses Roboth, vad kul vi hade, och även ni andra som i efterhand hängde med. Kajan, du var en av dem.

Nu skall jag inte bli alltför nostalgisk, jag skall istället berätta lite om hur det var denna gång. Denna gång när betan av Diablo II släpptes. Då får vi backa tiden lite över elva år, till början av år 2000.

Början på år 2000, vill jag minnas, annonserade Blizzard att de skulle starta en stängd beta av Diablo II. Redan då hade Blizzard förstått vikten av fansites, därför skulle de även dela ut betor till fansites. De skulle dela ut sammanlagt tio betor till alla fansites världen runt. Diabloii.nu, eller dess frontfigur, Jag, råkade bli en av dem! En av tio!

Vi på diabloii.nu skulle få en Diablo II beta, det kändes fantastiskt förunnat.

Men ni ska inte tro att det bara var att ladda ner den som det är idag. Nej! Nu fick vi gott vänta på att den officiella dagen för att betan skulle starta. Det tog sin tid. Slutligen publicerade Blizzard att dagen skulle bli 4 April 2000.

Dagen D, när betorna började skickas ut till den 4 April, visste vi i Europa att det skulle ta några dagar extra innan vi fick betan. På den tiden, för elva år sedan, laddade man inte ner betan lite snabbt via internet. Nej, betan skickades ut på en CD och Blizzard tog Fedex till hjälp för att skicka ut den i världen.

Förmiddagen på torsdagen den 6 April ringde de från Fedex och jag smet iväg genast från arbetet och åkte någonstans uppåt Arlanda för att hämta mitt paket. Jag var med god marginal den förste i Sverige som höll Diablo II betan i min hand (vilken jag än idag har kvar). Tyvärr fick jag vänta till arbetsdagens slut innan jag fick en chans att prova den.

Många av er tycker säkert det låter som rena stenåldern. Hur kunde vi överleva i ett så långsamt samhälle? Idag ser det helt annorlunda ut. Allt kan tankas ner i just denna stund, när det passar dig. I samma stund då får veta att du får en beta, kan du tanka ner den. Du behöver inte vänta i veckor på en CD och du hinner inte skapa förväntningar likt barn som trånar efter sin julklapp de dagligen kan se under granen i veckor. PANG! Idag har du det på en gång!

Jag undrar verkligen om jag kommer få Diablo III betan. Jag vet inte, men jag hoppas. Jag är oerhört nyfiken på Diablo III idag och ser verkligen fram emot den releasen. Idag spelar jag mest World of Warcraft på servern Shattered Hand med min Hunter Recca. Det var den servern Plastdunk en gång skrev och föreslog att vi svenskar kunde spela på. Där är jag kvar än, fastän den till ca 75% befolkas av en massa fåniga Hordes. Hur jag efter Diablo III releasen kommer att förhålla mig till Diablo III och World of Warcraft, det vet jag inte idag, det blir som det blir.

En stor skillnad mot hur det var under Diablo II betan, jämfört med nu, är mängden av information. Idag, redan innan betan, kan vi följa med i mängder av skarpa filmer som i detalj avslöjar allt som kan göras i betan. Det är för mig att spoliera det mesta av det jag själv vill upptäcka, därför väljer jag att inte se dessa filmer. Jag vill spara nöjet att utforska spelet till den dag jag själv har betan, eller spelet. En dag som jag verkligen ser fram emot!

Mina egna funderingar om framtiden för Diablo III? Den kommer att bli en stor hit, det utan tvekan. Många kommer att köpa spelet. Det jag spekulerar i är hur pass många betalande spelare Diablo III tar från World of Warcraft? Jag tror inte att det kommer att ske obemärkt, en del kommer spela båda två, andra enbart Diablo III. Något som World of Warcraft har, men som Diablo III inte har, är en spelares möjlighet att försöka få uppmärksamhet. Idag kan du ställa dig framför auktionshuset eller på auktionsutroparna och fåna dig. Mängder med spelare har olika sorters behov av att få uppmärksamhet och att visa upp sig i tron att andra är intresserade. I Diablo III har du ingen huvudstad där du kan stå 24/7 och visa upp dig. Hur ska det behovet av uppmärksamhet lösas i Diablo III? Vi får se.

En sak som jag kanske orättvist av ren okunskap känner, är att områdena i Diablo III känns lite för linjära. Det jag verkligen uppskattade i Diablo II var de olika randomiserade områdena man fritt kunde gå i, inte som i en snitslad bana. Frihet att kunna gå åt vilket håll som helst. Jag hoppas att jag kommer att finna dessa vidsträckta områden även i Diablo III.

Jag har ännu inte satt in mig i alla detaljer om hur man kan göra sin karaktär personlig i Diablo III. Jag är lite förvånad över att man inte kan modifiera sin karaktär mer än man kan i starten, typ hårfärg, frisyr osv. Modifieringen är totalt överlämnad till det yttre som till exempel rustningar och vapen.

Diablo III ger oss en orgie i hur och vad man kan göra med allt man hittar. Om man tycker det var tufft att hänga med i Diablo II med dess runor, recept, kuben etc, då blir det ännu värre i Diablo III.

Som ni märker har jag sparat mycket till att låta mig upptäcka det i själva spelet. Det kostar jag mig på denna gång när jag inte är en nyhetsförmedlare på en Diablo-fansite. Jag ska ge mig lyxen att upptäcka allt, och det i min egen takt.

– Shinee