SvenskaDiablo.se - Officiell Diablo Fansite sedan 1998

Gems

Gems eller ädelstenar på svenska, gör come back i Diablo 3 och kommer enligt utvecklarna spela en större roll än i Diablo 2. Gems är små ädla stenar som i sig inte har någon funktion, men placerade i sockets på olika vapen och föremål kommer de ge bonuseffekter till respektive föremål. Samma stenar som fanns i D2 kommer återfinnas i Diablo 3, men deras attribut har ändrats och det finns många fler kvalitéer.

Typer

De typer av stenar som kommer återfinnas är samma som i Diablo 2; RubiesSapphiresEmeraldsTopazesAmethysts och Diamonds. Undantaget är Skulls som i dagsläget verkar saknas. De kanske återkommer i en expansion?

Kvalitéer

Det kommer totalt finnas 14 olika kvalitéer av stenarna, jämför med Diablos 2 där det fanns 5 stycken nivåer. De första fem kommer att kunna hittas i fält, de högre måste uppgraderas fram.

 1. Chipped
 2. Flawed
 3. Normal
 4. Flawless
 5. Radiant
 6. Square
 7. Flawless Square
 8. Radiant Square
 9. Round
 10. Flawless Round
 11. Radiant Round
 12. Star
 13. Flawless Star
 14. Radiant Star

Uppgradering

Troligen kommer det, precis som i Diablo 2, inte vara möjligt att köpa gems utan de måste hittas av hjälten. Precis som i föregångaren kan gems uppgraderas från en lägre kvalité till en högre. Tre stycken av samma kvalité ger en av högre kvalité. Detta måste göras av The Jeweler, i Diablo 2 gjorde spelaren det själv med Horadric Cube. Det stora antalet kvalitéer har skapat ett problem i sig vad gäller uppgradering, det kommer krävas drygt 1,5 miljon stenar (3^(14 – 1)) av lägsta klass för att kunna skapa en av den högsta med ratiot 3:1! Det är naturligtvis bara en lek med siffror och är inget som är praktiskt genomförbart. Förmodligen kommer förhållandet vara annorlunda i den högre delen av skalan, exempelvis 2:1.

Användning

Främsta användningen för gems blir att använda dom i sockets för att ge ett föremål fler och bättre egenskaper. Spekulationer finns om att det kan komma att användas vid crafting.

Övrigt

Stenar av samma typ och kvalité kommer att kunna staplas i spelarens inventory, upp till 10 stycken. Detta för att inte ta upp för mycket plats. Gems kommer inte ha krav på level hos användaren (även det en skillnad mot D2). Därför kommer de kunna användas för att ”twinka” en ny karaktär.