SvenskaDiablo.se - Officiell Diablo Fansite sedan 1998

Spel om påminner om Diablo

Under sommaren 2018 meddelade Blizzard att man för närvarande arbetar med flera olika Diablo-projekt. Vad detta innebär har man dock lämnat upp till spelarna att avgöra. Det enda uttalande som gjorts är att Diablo III kommer släppas till Nintendo Switch i november i år. Detta är det första Diablo-spel som släpps till Nintendo, och enligt uttalandet kommer spelet innehålla Diablo 3, Reaper of Souls och Rise of the Necromancer.

D3 MaleNecro Gameplay från Blizzard Press Center

Men för de spelare som föredrar att spela via datorn verkar det än så länge saknas nya lanseringar. Visserligen kan nyheter lanseras på Blizzcon den 2:a november, men inget tyder på att någonting är på väg just för tillfället. Så, vad kan man då hitta på medan man väntar på något nytt?

Diablospelens popularitet har förstås lett till att en lång rad liknande spel lanserats på marknaden. Var och en med sin egen historia. Spelen är dock mycket lika varandra både när det gäller uppdrag och bakgrund men även till utseende och spelarupplevelse. Låt oss därför ta en titt på några spel som kan vara intressanta medan vi väntar på Diablo 4, eller nästa expansion till Diablo 3.

Path of Exile

Sugen på en riktig utmaning? Då ska du testa Path of Exile. Denna Diabloklon har en svårighetsgrad som överträffar det mesta. Spelet i sig är riktigt beroendeframkallande och påminner i många delar om Diablo 2, men räkna med en riktig utmaning som dessutom varar länge. Ett extra plus är att spelet är helt gratis att spela. Det innehåller visserligen mikrotransaktioner, men dessa gäller enbart för kosmetiska tillbehör. Spelet är med andra ord INTE pay-to-win.

Grim Dawn

Likheterna mellan Grim Dawn och Diablo 2 är slående. Grafiken, kontrollerna och uppdragen…Allt påminner om Diablo. Spelet innehåller till och med samma typ av portaler, även om de kallas olika saker, som kan förflytta spelaren från spelets hub till olika delar av kartan. Till skillnad från Path of Exile är Grim Dawn inte gratis, men kostar betydligt mindre än en AAA-titel.

Andra djävulska spel

Spel med temat helvete eller demoner är relativt lätta att hitta. Du kan till och med hitta spelautomater med detta tema hos de flesta casinon. I andra fall finns en uppsjö av Indie-titlar att välja mellan. Dessa är ofta mycket grafiskt tilltalande och i första persons perspektiv. Detta innebär dock en stor skillnad från Diablo och dess kloner där kameran filmar snett ovanifrån.

Ett annat spel värt att nämna i sammanhanget är förstås det episka Doom. Doom och Diablo är visserligen väsensskilda när det kommer till själva spelarupplevelsen och kontrollerna. Dessutom saknar Doom den djupa bakgrundshistoria som Diablo erbjuder. Istället är det non-stop action och stora vapen som gäller, precis som i många andra FPS-spel. Doom fick även en nylansering i VR under sommaren 2017, ett spel som visserligen fått ett blandat mottagande men som med största sannolikhet bjuder på en hel del action.

Är du dessutom ett fan av Diablo kommer du, enligt ryktet, snart att kunna uppleva spelet som tv-serie via Netflix. Dessa satsar just nu på en tecknad, eller möjligen datoranimerad, variant av Diablo. Huruvida detta är sant eller ej återstår dock att se.